Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Riboflaviinihoito (Corneal Cross Linking)

Hevosen silmäoireilu vaatii aina eläinlääkärin tarkastuksen mahdollisimmin nopeasti. Nopeasti aloitettu oikea hoito voi vaikeassakin tilanteessa pelastaa hevosen silmän kun taas hoidotta jätetty oireileva silmä tai omin päin aloitettu epäsopiva lääkitys voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vakavia ongelmia ja johtaa jopa silmän poistoon.

Hevosklinikka Anivetissa on mahdollista hoitaa esim. vaikeita silmän sarveiskalvon haavoja ns. cross-linking riboflaviinivalohoidolla. Etenkin syvissä sarveiskalvohaavoissa, joissa tulehdus on tunkeutunut  nk. stromaan eli sarveiskalvon sisäkerrokseen, tapahtuu proteiinien hajoamista (proteoelyysiä), jonka seurauksena haavautuma vain tulee yhä syvemmäksi .

Hoidossa sarveiskalvon pintaan ruiskutetaan riboflaviinia (B2 vitamiini), joka aktivoidaan UV-valossa (UVA). Riboflaviini absorboi UV-valoa ja muodostaa reaktiivisia happiradikaaleja (oxygen species, ROS). Tämä vahvistaa ja lisää sarveiskalvon stroman kollageenisidoksia ja estää proteolyysiä eli vahvistaa sarveiskalvon rakennetta. Hoitoa käytetään muun silmälääkityksen tukena ja sillä on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi ns. sulavissa sarveiskalvohaavoissa.

Riboflaviinihoito on hevosella tehokkainta kun verrataan muihin eläinlajeihin.

Hoitoon liittyviä artikkeleita (pdf)

Corneal cross-linking in 9 horses with ulcerative keratitis

Corneal cross‐linking as a treatment for corneal dystrophy with secondary bacterial infection in a Friesian horse

Corneal cross‐linking (CXL)—A clinical study to evaluate CXL as a treatment in comparison with medical treatment for ulcerative keratitis in horses

Minna Viitasaari

Minna Viitasaari,
Eläinlääkäri
cross