Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Keratooma kaviossa

Keratooma kaviossa on peräisin kavion sarveisainetta tuottavista soluista. Paikallinen tulehdusreaktio (esim paise) tai trauma voi aikaansaada sarveista tuottavissa soluissa yliaktiivisuuden jakautua, nk ”hyperplasia” johtaen siihen että solut tuottaa ylimäärin keratiinimassoja ja sidekudosta kavion seinämään.
Erityisesti ruunurajaan tulevat traumat ja kolaukset voi saada solut ruunurajassa jotka tuottavat saveista yliaktiiviseksi, mutta on todettu myös että keratooma voi muodostua myös muille alueille kavion kapseliin.

 Kavio muodostaa niin kutsutun lamellimuodostuman kavion sarveisen ja martokavion välillä.

Epänormaali liikakasvu sarveisosassa johtaa usein kavion seinämän epämuodostumaan, jossa lamellimuotoinen kavion seinämä onkin muuttunut pilaarimuotoiseksi. Sarveisen epämuodostuma voi kasvaessaan painaa lamelliosaa kaviossa johtaen näin ollen kipuun. Paineen ollessa riittävän voimakas voi se jopa aiheuttaa kavioluun harventumaa. 

Valkoviiva on raja martokavion ja sarveisosan välillä. Usein keratooma aiheuttaa kavioaineksen laadun huononemista niin että tapahtuu nk. valkoviivan irtaantuma, joka johtaa siihen että kavioon sisään voi kulkeutua bakteereita ja voi muodostua tulehdus, useimmiten paise.

 Keratooma on yleisin hyvänlaatuinen liikakasvumuutos kaviossa, mutta myös muita pahanlaatuisia kasvaimia voi esiintyä.Näiden erottamiseen tarvitaan poistettavan kavioaineksen patologinen tutkimus.

Oireet vaihtelevat, ontuminen voi olla lievää tai välillä voimakastakin. 
Hevosilla joilla on keratooma vastaavat yleisesti hyvin kirurgiseen poistoon, jossa liikakasvu poistetaan. Ennuste paranemiselle on yleensä hyvä.

ARTIKKELIN KIRJOITTANUT ELL JOHANNA KOPONEN; ELÄINKLINIKKA ANIVET, TURKU
Lähteet; Auer, J.A, ja Stick J.A. Equine Surgery, Fourth Edition 2012

cross