Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Terapialaser jännevammojen hoidossa

Klinikalla on käytössä 4 tason  terapialaser. Tämä antaa klinikan kuntoutus sekä tukihoitopalveluihin hyvän lisän varsinkin jännevammoissa josta uusimmat tutkimustulokset ovat antaneet lupaavia viitteitä siihen että hevoset ovat kuntoutuneet ja palanneet nopeammin takaisin aikaisempaan suoritustasoonsa. Lisäksi laserterapialla on todettu apua huonosti parantuvien haavojen hoidossa.

Lue tutkimusartikkeli laserterapian käytöstä jännevammojen hoidossa (pdf)

Terapialaserhoidolla parannetaan solutasolla aineenvaihduntaa ja hapen kulkeutumista kudoksiin. Laservalo johtaa myös paikallisesti verisuonten laajentumiseen ja imutiehyeiden aktivoitumiseen, jolloin turvotusalueiden hoitoon saadaan apua. Tutkimuksissa on myös havaittu akupunktiokaltaista kivunlievitystä, jossa endorfiinien vapautumisella estetään kroonisten kipuratojen tiedonkulku. Solujakautumiseen nopeuttavalla vaikutuksella  vaurioiden paraneminen nopeutuu myös esim. iholla jolloin tämä on myös todettu erittäin tehokkaaksi huonosti paranevien haavojen hoidossa.

Terapialaseria on käytetty hevosalalla jo vuosia, mutta tiedätkö mihin  vaurioituneen kudoksen ja tulehdusten paranemista nopeuttava vaikutus perustuu? Tässä yhteenvetona tietoa sen vaikutuksista solutasolla.

Laserterapiassa käytetty laservalon säteily perustuu fotonien emittoitumiseen. 
Kun fotonin sisältämä energia saapuu kohdekudokseen (solutasolla mitokondrioissa, jotka vastaavat solujen ainevaihdunnasta) se absorboidaan eli otetaan vastaan fotonin energia. Mitokondrioissa on nk. kromofori eli energian vastaanottava taho nimeltään Sytokromi c, joka on yksi osatekijä soluhengityksessä.

Solujen uusiutuminen

Energian vastaanottaminen aktivoi solua lisääntyneeseen aineenvaihdunnalliseen aktiivisuuteen (metaboliseen aktivisuuteen) mm. soluhengitykseen eli hapen tuottamiseen. 
Tämän lisäksi se lisää varautuneiden partikkeleiden eroon mitokondrion soluseinän eri puolilla johtaen lisääntyneisiin solujen tuottamiin ATP määriin eli kohonneisiin energiavarastoihin. Näiden avulla solu pystyy tuottamaan enemmän DNA ;ta, jonka avulla se pystyy jakautumaan nopeammin. Tämä johtaa siihen, että solujen uusiutuminen on nopeampaa.

Parantumisen nopeutuminen

Lisääntynyt kasvutekijöiden tuottaminen auttaa kudoksien vaurioiden paranemisessa niin, että niiden parantuminen nopeutuu. Esim. haavojen paranemisessa laser lisää fibroplastien ja kollageenien tuotantoa, joka on välttämätöntä haavan paranemisessa. Lisäksi sen on myös todettu parantavan verisuonten aktiviteettia. Johtaen nopeampaan kapillaarien uusiutumiseen vaurioituneella alueella, joka samalla vähentää arpikudoksen muodostumista.

Kivun lievitys

Laservalo auttaa myös kivun poistossa ja turvotuksen vähentämisessä, koska energia kohdealueella aiheuttaa verisuonien laajentumisen eli vasodilataation, ja imusuoniston aktivoitumiseen jonka avulla  tulehdusneste häviää  nopeammin  tulehtuneelta alueelta. 
Laservalon myötä on todettu myös endorfiinien lisääntynyttä vapautumista, helpottaen kiputuntoa ja on myös havaittu että aktivoimalla hermosäikeitä akupunktion tavoin, kipua välittävät hermosäikeet eivät saa tiedonkulkua eteenpäin kohdealueelta ja kiputunto vähentyy.

Artikkelin kirjoittaja ELL Johanna Koponen Hevosklinikka Anivet

cross