Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Hevosen kesäihottuma ja hoito

Hevosen kesäihottuman taustalla on polttiaisia (Culicoides spp) vastaan muodostuva yliherkkyys. Tietyillä hevosroduilla on todettu yliherkkyyteen enemmän alttiutta esim:  Islanninhevoset, Shirehevoset, Suomenhevoset ja Friisiläiset.

Hevosten yliherkkyysreaktio muodostuu hyönteisten sylkiproteiineille. Kliinisiksi oireiksi muodostuu voimakas kutina,  joka voi hevosen alueen hankaamisen myötä johtaa helposti ihotulehduksiin. Oireet imenee usein  etekin päässä, hännässä, harjassa, selässä  sekä vatsan alueella. Oireet  ilmenevät  selkeästi lämpiminä vuodenaikoina hyönteisten ollessa ympäristössä.

Hevosella jolla todetaan kesäihottumaoireita tulisi suojata hyönteisten puremilta ja suojata hyttyskarkoittein ja nk. hyttysloimilla, jota myös tulisi “kyllästää” hyönteiskarkoitteilla. Lääkkellisistä karkoitteista mm. permitriini ja deltametriini on todettu tehokkaaksi (esim. Swich pour on).

Myös hevosten ulkoilualue  vaikuttaa hyönteisten määrään;Hyönteisten määrä on vähäisempi tuulisella avoimella alueella kuin esim  kosteissa  metsiköissä jossa seisovaa vettä. Myö illalla hyönteisten määrä lisääntyy.

Hevosia voidaan allergiatestauttaa  hyönteisallergiaa vastaan; jolloin mikäli todetaan kohonneita vasta-aineita  voidaan hevoselle  tehdä siedätyshoito. Siedätyshoidossa hevonen saa pieniä määriä allergeenia (jolle se on allerginen) nahan alle pistettynä, ja näin hevonen “siedättyy” näille, jolloin elimistö ei enään ylireagoi niille kun se seuraavaksi niille altistuu.

Tutkimuksissa on todettu että noin 70% saa apua allergiaan  siedätyshoidoilla, ja pysyy näin  ollen oireettomana.

Muita hoitoja on lähinnä oireiden ja kutinan lievittämistä. Paikallisilla  kosteuttavilla ihosuihkeilla pyritään alentamaan ihon  kutinakynnystä, suojamaan ihon puolustusmekanismeja säilyttämällä ihon kosteustasapainon. Näitä on erillaiset kosteuttavat shampoopesut ja  ihon kosteutussuihkeet. Shampotuotteita sekä kostutustuotteita on paljon markkinoilla; esim DermAllay tuotesarja, Solheds tuotesarja tai Virbac Equimyl ja Humilac spray tuotesarjat.

Ihon kutiessa voidaan myös käyttää tarvittaessa paikallisia kortisonisuihkeita. Omegarasvahappojen on  myös todettu tukevan ihon toimintaa jolloin ihon allergiareaktiokynnyksen on todettu alentuvan. Näistä esim. iholle laitettava Dermocent spot on valmiste.

Antihistaminin oireiden ehkäisevä tehokkuus vaihtelee yksilöittäin. Tehon on todettu olevan paras kun lääkitys aloitetaan ennen hyönteisten  tuloa.

Tärkeimmät ja tehokkaimmat  kesäihottuman hoidot  perustuu ihon paikallishoitoihin jolla pidetään hevosen iho  hyvässä kunnossa sekä suojaaminen hyönteisiä vastaan hyttyskarkoittein ja hyönteisloimilla.

Artikkelin kirjoittanut ELL Johanna Koponen, Eläinklinikka Anivet

cross