Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Jenna ja Wovia – suuria unelmia, paljon töitä, haastava terveys

Nuorten ratsastajien ja junioreiden EM kilpailut kilpailtiin tämän vuoden elokuussa Itävallassa. Jenna Yrjövuoren ja Wovian osalta valitettavasti tämän vuoden EM osallistuminen jäi vain haaveeksi.
Wovian ja Jennan matka Euroopan mestaruuksiin sai mutkia matkaan jo keväällä kun ratsukon  kilpailusuoritukset jäivät odotettua alemmalle tasolle.
Kilpaurheilussa päämäärät luovat motivaation ja luo suunnitelmallisuutta. Miten kun päämäärä jää tavoittamatta urheilija saa itsensä motivoitua  kohti uusia  haaveita ja päämääriä?
Wovian ja Jenna kilpailukausi alkoi maaliskuussa Ranskassa, jossa heidän oli tarkoitus kerätä kvaaleja tulevia junioreiden Euroopan mestaruuksia varten. Mukana matkassa oli myös Jennan erittäin lahjakas nuori FWB ruuna Graal. Pitkä matka Ranskaan sujui hyvin. Hevoset matkustivat, joivat ja söivät matkan aikana hyvin, eli pääsivät määränpäähän hyvissä voimissa.
Ensimmäinen kilpailuviikonloppu Villeneuve Loubet Tourilla 2015 CS1* sujui molemmilla hevosilla hienosti,  Jenna ja Wovia  sijoittuivat luokassaan sijalle 4. Valitettavasti jo ensimmäisen kisaviikonlopun  jälkeen Wovia alkoi olla hieman väsyneen oloinen ja  suoritukset alkoivat huonontua jolloin päätettiin että Wovia ei enää starttaa tulevissa kilpailuissa. Jenna jatkoi kilpailemista Graalin kanssa erittäin hyvin tuloksin
Kotiinpaluun jälkeen Wovia tuotiin Anivettiin tarkastettavaksi. Klinikalle tullessa Wovia oli edelleen melko apaattisen ja  väsyneen oloinen, mitään merkittävää ontumaa tai lihaskipua ei ollut todettavissa mutta verinäytteissä nähtiin Wovian kärsivän lievästä anemiasta sekä elimistön kuivumisesta. Wovia nesteytettiin suonensisäisesti jolloin sille myös annettiin aminohappoja, elektrolyyttejä sekä vitamiineja
Wovian toivuttua matkan aiheuttamasta elimistön häiriötilasta alettiin sitä taas ratsastamaan ja treenaamaan normaalisti. Kilpailuja Jenna ja Wovia kiersivät, voittaen mm. toukokuussa Turun Maljan yhteydessä ratsastettavan Kenraalin Maljan. 
Tässä tuli kuitenkin jo Wovialle epätyypillisen monta virhepistettä puomi kosketuksista.
Wovia tarkastettiin Anivetissa, perustutkimuksessa ei hevosesta löytynyt mitään erikoista, lihaksistaan melko normaali, jänteissä ja nivelissä ei normaalista poikkeavia turvotuksia.
Ontumatutkimuksessa todettiin Wovian ontuvan vasenta takajalkaa.
Jennan esittäessä Woviaaa ratsastuksessa tuli vasemman takajalan ontuma selvemmin esiin. Varsinkin oikeassa kierroksessa laukassa Wovia oli erittäin tyytymätön ja laukan laatu oli sille epätavallisen huonoa.
Wovian vasemman takajalan polvinivelen puudutuksen jälkeen Wovia liikkui selvästi rennommin ja tyytyväisemmin, hännällä huiskiminen ja levoton suun aukominen rauhoittui.  Oikea laukka pyöri paremmin.
Koska takapolven nivel oli täyttynyt nivelpuudutuksessa käytettävällä nestemäisellä puudutusaineella, antaisi saman päivän tehty polven UÄ-tutkimus väärää informaatiota polven tilasta, joten  sovittiin että Wovia tuodaan takasin klinikalle seuraavana päivänä klinikalla tehtävää  takapolven UÄ-tutkimusta varten.
UÄ-tutkimuksessa todettiin mediaalisen (sisemmän) femorotibiaalinivelen olevan täyttynyt ja nivelnestessä oli fibriiniä, nämä ovat yleisiä löydöksiä rasitusperäisissä niveltulehduksissa. Polvinivel hoidettiin paikallisesti PRP-hoidolla.
PRP-hoidossa verihiutaleet erotellaan omasta verestä ja erotettu verihiutalerikas plasma inisoidaan niveleeseen jossa verihiutaleet aktivoituessaan erittää kasvutekijöitä. Tämä auttaa niveltä palautumaan ja poistaa tulehdusta. PRP hoidosta lisää informaatiota Anivetin sivuilta.
Tässä vaiheessa todettiin jo että Wovian ja Jennan osallistuminen Juniorien EM-kilpailuihin olisi ainakin tältä vuodelta haudattu haave. Sairasloman jälkeen Wovia palaili taas pikku hiljaa normaaliin käyttöön, liikkui puhtaasti ja tuntui ratsastuksessa normaalilta. Jenna ja Wovia kävivät heinäkuussa Salon Riders Trophy kilpailuissa hyppäämässä pienemmän luokan  sijoittuen 4 ksi.
Valitettavasti jo heti seuraavalla viikolla huomattiin Wovian ontuvan vasenta etujalkaa,joten se tuotiin taas klinikalle tutkittavaksi.  Wovian vuohisnivelessä todettiin nopeasti kehittyneet nivelrikkomuutokset joiden valossa ennuste kilpahevoseksi  kääntyi niin epävarmksi, että omistajat päätyivät siirtämään lahjakkaan ja hyväsukuisen tamman siitoskäyttöön.
Kun tulee  vastoinkäymisiä herää aina kysymys millä (nuori)urheilija saa itsensä aina motivoitua jatkamaan kun alkuperäiset, pitkäntähtäimen suunnitelmat menevätkin pieleen hevosen loukkaannuttua? Erityisesti hevosurheilussa on yleisempää että suunnitelmat muuttuvat hevosen loukkaantumisesta tai sairastumisesta kuin niinkään itse ratsastajan loukkaantumisesta.
Varmasti Jennan tapauksessa positiivisia ajatuksia tulevaisuudesta tuo nuoremman kilpahevosen, Ira Aaltonen-Ollilan kasvatti FWB ruuna Graal (Argentinus-Königin’s Sohn KS- Argwohn II ), hieno menestyminen Suomen kilparadoilla. Jenna ja Graal ratsastivat mm. hienosti kesäkuussa Ypäjällä järjestettävän Finderbyn Small Tour 130cm luokkavoittajiksi, sekä Lounais-Suomen juniorien aluemestareiksi!

Jennaa lainaten “ Kilpaurheilijan elämässä täytyy olla pettymyksiä, jotta voi taas olla entistä vahvempi”

Anivetin tiimi toivottaa onnea kohti uusia haasteita ja päämääriä ja Wovialle ihanaa tulevaisuutta tulevien huippuvarsojen mammana!
cross