Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Parempaan tasapainoon porkkanavenytyksillä

Hevosen lihaksia ja sen ns. asentotuntotietoutta voidaan vahvistaa perinteisill√§ ‚ÄĚporkkanavenytyksill√§‚ÄĚ, joissa hevonen joutuu sek√§ venytt√§m√§√§n ett√§ j√§nnitt√§m√§√§n selk√§- ja vatsalihaksiaan vuorotellen. Sivusuuntaisissa venytyksiss√§ toisen puolen lihaksisto venyy ja toisen puolen supistuu.

Porkkanajumppa lisää hevosen liikkuvuutta ja notkeutta ja samalla omistaja oppii huomaamaan mahdolliset jäykkyydet tai puolierot. Venytyksiä tehdessä on tärkeää, että hevonen tekee ne rauhallisesti ja oikein, eikä esim. lintsaa liikkumalla, syöksy porkkanan perään tai lähde pyörimään. Yksi venytys tulisi pitää 5 sekuntia ja sen jälkeen palkita hevonen pienellä porkkananpalalla. Taivutuksissa sivulle hevosen korva ja turpa pyritään pitämään samassa linjassa, ettei hevonen lähde tekemään taivutusta päätään kiertäen.

On todettu, että alla mainituilla liikkeillä saadaan hevosen selkärankaa tukevaa lihasryhmää, nk. multifiduslihaksia, vahvistettua. Multifiduslihakset muodostavat tärkeän selkärankaa tukevan lihasryhmän, jonka on todettu olevan myös ihmisillä yksi tärkeimmistä lihasryhmistä, mikä täytyy selkävamman jälkeen saada vahvistettua, jotta selkävamma ei uusisi.

Karsinalevossa olevilla hevosilla on todettu 3 kuukaudessa selkeä ero multifiduslihasten vahvuudessa, kun harjoituksia tehtiin 5 kertaa/asento ja 5 kertaa viikossa.

Porkkanavenytykset

Turpa rintaan (kuva 1)
Turpa etupolvien väliin (kuva 2)
Turpa etuvuohisten väliin (kuva 3)
Turpa sivulle satulavyön kohtaan (kuva 4)
Turpa sivulle kylkeen lonkkakyhmya kohti (kuva 5)

Turpa sivulle kintereeseen (kuva 6)
Lantion koukistus aktivoimalla kuvassa nähtävää aluetta (kuva 7a +7)
Vastavenytys, jossa niskaa ojennetaan (kuva 8)

Artikkeli: Dynamic mobilisation exercises increase cross sectional area of musculus multifidus.
Stubbs N. C. ym. Equine Veterinary Journal(2011) 43(5) 522-529

Lataa pdf-esite

cross