Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Akuutit sairastapaukset ja Ensiapu

Hätä ei tule kello kaulassa. Tällöin tulemme avuksi niin nopeasti kuin mahdollista. Aikaisessa vaiheessa esim. ähky-, silmä-, lannehalvaus-, ontuma-,  kaviokuumeoireiden tai pahojen haavojen havaitseminen parantaa yleisesti hoitoennustetta ja paranemista.
Epäillessäsi hevosellasi äkillistä sairaustapausta, ota yhteyttä heti eläinlääkäriin.

Olemme lisänneet sivustollemme kohtaan hyödyllistä tietoa hevosen omistajille akuuttien sairastapauksien oireita, kuten ähkyn, kaviokuumeen ja silmävammojen oireista, jotta ne olisi tunnistettavissa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Yleisiä havaittavissa olevia kivun oireita hevosella on

  • hikoilu
  • jäykkä tai haluton  liikkuminen
  • puuskuttaminen
  • korkea syke
  • syömättömyys

Ähkyoireilu hevosella antaa yleensä viitettä vatsaonteloperäisestä kipu tilasta. Myös lannehalvaus voi muistuttaa oireilultaan ähkyä, mutta tällöin kyseessä on lihassolujen vaurio, joka on erittäin kivulias tila. Ähkyn nopea hoidon aloittaminen usein estää ähkyn tilan etenemisen suolen virheasentoihin tai muihin leikkausta vaativien ongelmien syntymiseen. Toistuvissa ähkyoireiluissa hevosille suositellaan akuutin tilanteen ollessa hallinnassa jatkotutkimuksia alla olevan syyn havaitsemiseksi. Näihin tutkimuksiin kuuluu mm. suoliston hiekkakertymän poissulkeminen röntgenkuvauksella. Myös suoliston seinämän arvioiminen ultraäänellä voi tuoda lisävastauksia oireiluun jos epäillään suoliston seinämän ongelmaa.

Silmien siristely, valoarkuus, luomien turvottelu tai silmävuoto tulisi tarkistuttaa mahdollisimman pian jotta varmistutaan ettei hevosella ole sarveiskalvon haavaumaa, tai vierasesinettä silmässä joka vaurioittaa sarveiskalvoa.
Lue lisää Silmätutkimuksessa

Äkilliset ontumat ovat hyvin usein kaviopaiseen aiheuttamia, mutta myös kaviokuume, ja murtumat voivat olla syynä, jolloin hevosen tutkiminen on tarpeen. Myös tapaturmien aiheuttamat ontumat on syytä tarkistaa niin pian kuin mahdollista. Karsinalepo kunnes eläinlääkäri saapuu paikalle on ensisijaisen tärkeää jos hevonen ontuu äkillisesti.
Lue lisää Kaviokuume

Tekevälle sattuu; haavoja ilmenee etenkin talvella kun hevosilla on hokit. Pinnallisten haavojen hoito usein onnistuu kotikonstein mutta syvempien haavojen, ja nivelten ja jänteiden läheisyydessä olevat haavat on syytä tarkistuttaa eläinlääkärillä.
Lue lisää Haavahoidot

Varsomiseen liittyvät hätätapaukset ovat usein kriittisiä hätätapauksia. Varsominen on nopea tapahtuma, jonka pidentyessä johtaa usein varsan hapen vajeeseen ja pahimmassa tapauksessa menehtymiseen.

Ähkypotilas

Silmävamman tutkiminen

 

 

 

cross