Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Ontumatutkimukset

Tuki ja liikuntaelinsairauksien yhteydessä hevonen saattaa ontua. Tällöin hevoselle varataan aika klinikalle ontumatutkimukseen. Klinikalla eläinlääkäreillämme on käytössä tutkimuksiin vaadittavat röntgen- ja ultraäänilaitteet sekä koulutettu hoitohenkilökunta avustamassa toimenpiteissä.

Eläinlääkäri kyselee omistajalta esitietoja ontuman alkamisesta sekä siihen mahdollisesti liittyvistä seikoista. Hevosen tutkiminen aloitetaan yleensä palpoimalla, eli tunnustelemalla hevosen lihaksisto, nivelet, jänteet sekä muut rakenteet lämmön, turvotusten tai kipureaktioiden varalta.

Hevonen katsotaan liikkeessä erilaisilla alustoilla, suoralla- ja ympyräuralla. Joskus ongelmat näkyvät selvemmin ratsastaessa tai  ravihevosilla kärryjen edessä hiitti- tai kilpavauhdissa. Klinikalla on oma maneesi  ja ratsastuskenttä ratsujen tutkimista varten ja raviradan läheisyys mahdollistaa ravureiden tutkimisen raviradalla.

 

hevonen ontuma taivutus  ravihevonen ontumatutkimus

 

 

 

Tarvittaessa  hevoselle tehdään taivutuskokeet joilla voidaan saada apua ontuman paikallistamiseen. Lisäksi hevoselle tehdään hermo- tai nivelpuudutuksia ontuma-alueen rajaamiseksi tarkemmin. Ontuman paikallistamisen jälkeen aluetta jatkotutkitaan  tarvittaessa röntgenkuvin tai ultraäänitutkimuksella. Näin voidaan arvioida ongelman laajuus, vakavuus, hoidon tarve sekä hoitomuoto. Potilaalle tehdään kirjallinen hoitosuunnitelma. Hoidon edetessä ovat  kontrollikäynnit usein tarpeen hevosen toipumisen seuraamiseksi. Tällöin hevosen kuntoutus voidaan aloittaa mahdollisimman turvallisesti.

Hoidon onnistumiseen tarvitaan eläinlääkärin ja omistajan tiivistä yhteistyötä, joten kysy aina rohkeasti mikäli klinikkakäynnillä jokin mietityttää tai hevosesi kuntoutuksessa ilmenee ongelmia.

Niveltulehduksissa hoitona yleisesti ottaen on nivelen sisäiset lääkitykset kortisonilla tai hyarulonihapolla tai sekä että. Nykyisin on myös paljon käytössä niveltulehduksien ja jännevammojen hoidossa regeneratiivisia hoitomuotoja kuten IRAP ja PRP hoidot. Klinikkamme  tarjoaa myös näitä hoitomuotoja.

Lue lisää Jännevamman syntyminen
Lue lisää Alentuneen suorituskyvyn arvioiminen eläinlääkinnällisesti
Lue lisää Regeneratiiviset hoitomuodot

cross