Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Oriin ruunaus

Jos oria ei haluta käyttää siitokseen, se kannattaa ruunata. Hevosen elämä on tällöin yleensä rennompaa ja se voi ulkoilla muiden hevosten kanssa. Käsittelyn riskit ovat yleensä pienempiä ja myös tallipaikan löytäminen on ruunalle helpompaa.

Alkukevät tai alkusyksy laidunkauden jälkeen ovat yleensä tyypillistä ruunausaikaa. Toki ruunata voi muinakin aikoina, mutta pahimpaan helle- ja kärpäsaikaan minkä tahansa haavan tai leikkaushaavan tulehtumisriski on suurempi.

Yleisesti klinikalla suljetulla tekniikalla tehdyn ruunauksen jälkihoito on hyvin helppoa. Ensimmäinen viikko hevosta talutellaan, jotta liikunta on rauhallista ja kontrolloitua, toisella viikolla hevonen pääseekin jo tarhaan ja sitä voidaan alkaa liikuttamaan asteittain normaalisti. Avonaisia vuotavia haavoja, tuppoja, suihkuttelua tai penisilliinin pistämistä ei ole. Lievä turvottelu leikkausalueella on normaalia, mutta tämäkin turvotus yleensä laskee liikunnan myötä. Leikkaushaava on siisti eikä vaadi kotona jatkohoitoa normaalia leikkauksen jälkeistä tarkkailua enempää.
Ruunauskuva 1Ruunauskuva 2

cross