Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Luna ja Julia

 

Hevosen omistajan vaihtelevaa arkea. Edellispäivänä onnistuneet kilpailut ja seuraavana aamuna yllättäen klinikalle…

Julia Pitkärannan estetamma Luna VI oli kilpaillut onnistuneesti Ypäjällä viikonloppuna ja kisoista oli kotiuduttu hyvillä mielin. Hevonen oli hoidettu normaalisti yöpuulle, mutta jotain ylimääräistä tamma oli puuhastellut yön aikana, sillä seuravana aamulla Julia sai tallinpitäjältä soiton Lunan takapuolessa olevasta suuresta haavasta. Ei muuta kuin kohti klinikkaa…

Klinikalla Luna laitettiin pakkopilttuuseen ja se rauhoitettiin haavan tarkempaa tutkimusta varten. Tamman tetanusrokotteen varmistettiin olevan voimassa. Tammalla oli oikeassa kankussa noin 10 cm x 5 cm kokoinen ruhjehaava. Haava-alueelta ajettiin karvat ja haava puhdistettiin, puudutettiin ja tutkittiin tarkemmin. Haava oli melko likainen ja haava-alue oli turvonnut. Haavassa oli onteloa ihon alla sivusuuntiin noin parin sentin matkalla. Lihasta oli vaurioitunut, mutta haava ei ollut syvä. Haava huuhdeltiin perusteellisesti ja sen jälkeen ommeltiin kiinni kahdessa kerroksessa. Ihoon laitettiin ensin muutamia tukitikkejä, jolla haavan reunoja saatiin lähemmäs toisiaan ja sitten iho ommeltiin kiinni. Haavan ompelun yhteydessä Luna sai kipulääkkeen suonensisäisesti.

Yleisesti hevosen haavoissa on haasteena ympäröivien kudosten turpoaminen ja nahan “kireys” verrattuna esimerkiksi koiriin. Tällöin etenkin suuremmissa haavoissa ihoa ei ole niin helppoa saada yhteen ja haavaa kiinni, ilman että alueella tulee suuri kiristys ja tikit repeävät. Haavojen sijainti kehon alueilla, johon kohdistuu paljon liikettä aiheuttaa lisähaastetta haavan kiinnipysymiseen. Etenkin alaraajojen haavoihin tulee myös helposti ns. liikalihaa. Kotiin Luna sai antibiootti- ja kipulääkekuurin sekä mahansuojalääkettä. Tikit poistetaan 12-14 vrk kuluttua ja siihen asti Luna pidetään levossa ja se saa ulkoilla sairastarhassa. Haava pidetään puhtaana ja Lunan yleisvointia, haavaeritystä ja lämpöä seurataan päivittäin. Ensimmäisten päivien aikana haavan päällä on suojana hengittävä liimaside.

Toivotamme pikaista paranemista hienolle ja mukavalle Lunalle ja aina iloiselle Julialle!

Lunan haava

Lunan haavan ompelu

Lunan haava ommeltuna

cross