Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Tamman jälkeisten jäänti

Tamman jälkeisten pitäisi irrota viimeistään kolmen tunnin kuluttua varsomisesta. Jos jälkeiset eivät ole irronneet, hoito on aloitettava viimeistään kuuden tunnin kuluttua varsomisesta, sillä jälkeisten jääminen voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Pahimmassa tapauksessa jälkeisten kiinni jääminen aiheuttaa tammalle vakavan tulehduksen, joka vaatii mieluiten klinikkatason hoitoa. Kohtutulehdus voi johtaa nopeasti kaviokuumeeseen ja vakavaan elimistön toksemiaan eli myrkytystilaan, joka uhkaa tamman henkeä. Vakavan yleistulehduksen oireita ovat kuume, ruokahaluttomuus, apaattisuus, likaisen väriset limakalvot, kiihtynyt syke, kuivuminen, emättimen pahanhaluinen erite, maidontuotannon lasku (varsan oireilu!) ja kaviokuume. Vakavien komplikaatioiden takia jälkeisten kiinni jäämiseen on suhtauduttava vakavasti ja asiaan on puututtava nopeasti tamman yleisvointia seuraten. Jälkeisten kiinni jäämisen syy ei ole tiedossa. Jälkeisten jäämisessä on rotukohtaisia eroja ja etenkin friisiläisillä ongelmia on usein.

Jos jälkeiset eivät irtoa kunnolla heti varsomisen jälkeen vaan ne roikkuvat alhaalla tamman jaloissa, ne voi varovasti sitoa roikkumaan tamman kintereen korkeudelle esim. paalinarulla. Jälkeisiä ei saa vetää irti, sillä vaarana on, että ne repeävät ja osa paloista jää kohtuun aiheuttaen ongelmia myöhemmin. Tamman voi ottaa hetkeksi ulos karsinasta ilman varsaa ja taluttaa sitä ulkona oma turvallisuus huomioiden, sillä tamma voi olla hyvinkin hermostunut ja hankala käsitellä ilman varsaansa. Tarkoituksena on, että tamman hermostuminen saisi aikaan kohdun supistelua ja tämä nopeuttaisi jälkeisten irtoamista. Jos edellä mainitut keinot eivät auta ajoissa, on syytä kutsua eläinlääkäri paikalle. Tammalle voidaan antaa oksitosiini-injektio, joka voidaan uusia tarvittaessa jopa kahden tunnin välein kunnes jälkeiset irtoavat. Oksitosiini tehoaa yleensä 90 %:ssa tapauksista. Jos oksitosiinihoito ei kuitenkaan tehoa, eläinlääkäri voi yrittää irrottaa jälkeisiä nesteen avulla tai hyvin varovasti käsin kokeillen tai kierittäen.

Kun jälkeiset ovat tulleet, ne tarkastetaan huolellisesti asettamalla ne maahan F-kirjaimen muotoon. Jälkeiset tarkastetaan molemmin puolin ja katsotaan, että ne ovat kokonaiset ja näyttävät normaaleilta. Normaalisti jälkeiset painavat noin 10-11 % varsan painosta. Mahdollista myöhempää tarkastelua varten jälkeiset kannattaa säilyttää ämpärissä tai pussissa, jotta ne eivät likaannu ja mahdollinen neste ei pääse valumaan pois.
Jos jälkeisiä ei saada ajoissa irti, tammalle aloitetaan tarvittaessa tulehduskipulääke- ja antibioottikuurit sekä kohtuhuuhtelut mahdollisten komplikaatioiden varalta. Tamman yleisvointia, syömistä, liikkumista ja lämpöä tarkkaillaan huolellisesti. Lämpö tulisi mitata vähintään kolme kertaa päivässä. Tärkeää on muistaa, että yleisoireet voivat kehittyä nopeasti!

Artikkelin kirjoittanut: ELL Minna Viitasaari, Eläinklinikka Anivet, Turku
cross