Rokotussuositukset

Rokotuksien  toimivuuden edellytyksenä  on että hevonen on terve rokotusta annettaessa jotta se pystyy muodostamaan vasta-aineita rokotteessa olevia antigeenejä kohtaan. Terveystila varmistetaan aina eläinlääkärin tekemän yleistutkimuksen avulla. Lisäksi perusrokotukseen kuuluu aina 2 perusrokotetta ja niiden tehoste, jolloin  vasta-ainetasot nousee niin ylös että hevonen ei yleensä myöskään eritä virusta eteenpäin saadessaan tartunnan.

Perusrokotus (influenssa ja tetanus);
Rokotusohjelma aloitetaan varsoilla  6 kuukauden iässä  ensimmäisellä perusrokotteella, joka on influenssa- ja tetanusrokote.
Toinen  perusrokote annetaan 4 viikon kuluttua, tämä on myös influenssa- ja tetanusrokote.
1. Tehosterokotus; 5 kuukauden kuluttua 2 perusrokotteesta (1 vuoden iässä) annetaan ensimmäinen influenssatehosterokote sekä tetanusrokotus.
(Tetanusrokotuksen 1 tehoste voidaan myös antaa vasta 1,5 vuoden iässä)

Ylläpitävät tehosterokotukset;
Influenssarokote uusitaan vuoden välein.
Tetanusrokote eli jäykkäkouristusrokote on voimassa 24 kk.
Aikuisella hevosella rokotusohjelman aloitus tehdään  samalla tavalla jos rokotushistoria ei tiedossa tai jos vuosittain uusittavasta influenssarokotteesta on kulunut enemmän kuin 12kk.
Tiineiden tammojen ja varsojen ja nuorten hevosen rokotus EHV1,4 eli herpesvirusta vastaan;
EHV-1 eli Equine Herpesvirus-1 infektio voi aiheuttaa tammalla varsan luomista tiineyden 4 viimeisenä kuukautena, heikkokuntoisina tai kuolleina syntyviä varsoja  jonka vuoksi tammoille suositellaan tiineyden 5. 7. ja 9. kuukauden kohdalla rokotusta herpesvirusta vastaan.

Herpesviruksen perusrokotus  nuorilla hevosilla koostu samalla tavoin kahdesta perusrokotteesta, josta ensimmäinen 6 kuukauden iässä ja toinen 7 kuukauden iässä sekä tehosteesta 1 vuoden iässä.

Ylläpitävä tehoste annetaan sen jälkeen puolen vuoden välein.

Varsoilla sekä nuorilla hevosilla herpesvirukset voi aiheuttaa hengitystietulehduksia. Suositeltavaa on rokottaa alle 5 vuotiaat hevoset etenkin jos ne ovat yhteydessä tiineisiin tammoihin. Myös hevostiheillä alueilla olevat hevoset, jotka käyvät kilpailuissa, tai asuvat raviratojen tai muiden hevoskeskuksien tuntumassa on suositeltavaa rokottaa herpesviroosia vastaan.

 

Eri lajijärjestöjen kilpailusäännöt koskien rokotusvaatimuksia

SRL rokotussäännöt (ohjeistus tullut voimaan 1.1.2009, päivitetty 1.1. 2017)
Hevonen voi osallistua alue- tai kansalliseen kilpailuun, kun molemmat perusrokotteet on annettu; ensimmäisen perusrokotteen jälkeen annetaan toinen perusrokote 21-92 vrk:n kuluessa. Tehosterokote annetaan 7 kuukauden  kuluessa toisesta perusrokotteesta, kuitenkin aikaisintaan 3 kk:n kuluttua.
Edellytetään myös, että toisesta perusrokotuksesta on kulunut vähintään 7 vrk ja enintään 7 kk  jolloin viimeistään tulee antaa ensimmäinen tehosterokotus ja sen jälkeen on tehosterokote annettava vuoden välein (ei saa ylittää 365 vrk).
Poikkeuksena
Hevoset, joiden molemmat perusrokotteet on annettu ennen 31.12.2008 ja tehosterokotteet sen jälkeen enintään vuoden (365 vrk) välein, voivat osallistua kansalliseen ja aluekilpailutoimintaan.

FEI rokotussäännöt
Jos hevonen ilmoitetaan kansainväliseen kilpailuun, tehdään perusrokotus samoin kuin SRL säännöt sanelevat, mutta viimeisestä tehosterokotteesta (tai toisesta perusrokotteesta) ei saa olla kulunut enempää kuin 6 kk +/-21 vrk, eli hevoset rokotettava puolen vuoden välein.
Poikkeuksena
Hevoset, jotka ovat perus- ja tehosterokotettu ennen 1.1.2005, ja joiden tehosterokotteet on annettu sen jälkeen enintään vuoden (365 vrk) välein, ja joiden viimeisestä rokotuksesta on kulunut enintään 6 kk + 21 vrk kilpailuun saavuttaessa, voivat osallistua kansainväliseen kilpailutoimintaan.
Rokotteen aiheuttama dopingvaroaika on 7 vrk.

Hippoksen rokotussäännöt
Rokotusohjelma aloitetaan kahdella perusrokotuksella, joita seuraa vuosittainen tehosterokotus. Toinen perusrokote annetaan 21 ‐ 92 vuorokauden kuluttua ensimmäisen rokotteen jälkeen. Hevonen saa kilpailuoikeuden toisen perusrokotuksen jälkeen. Tämän jälkeen vuosittainen tehosterokote annetaan viimeistään 12 kuukauden kuluttua edellisestä rokotteesta.
Tästä huolimatta suosittelemme, että myös ravurit saavat ensimmäisen tehosteen jo 5 kuukautta toisesta perusrokotteesta, jotta vasta-ainetasot nousevat tarpeeksi korkealle.
Jos vuosittainen tehosterokote jää antamatta, päättyy hevosen kilpailuoikeus 12 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteesta. Hevosen 
kilpailuoikeus palautuu, jos hevoselle annetaan tehosterokote viimeistään 13 kuukauden kuluessa edellisestä rokotteesta. Jos rokotusväli ylittää 13 kuukautta, tulee rokotusohjelma aloittaa alusta, ja hevonen saa  kilpailuoikeuden perusrokotuksien ollessa taas kunnossa.
Dopingvaroaika ravikilpailussa rokotuksesta on 4 vuorokautta (96 tuntia).

 

Yhteenvedon tehnyt  ELL Johanna Koponen, Hevosklinikka  Anivet, Turku