Pääntaudin aiheuttaja on streptokokkibakteeri (Streptococcus equi). Tartunta leviää hevosten välisessä kontaktissa tai varusteiden, karsinarakenteiden tai hoitajan välityksellä. Pääntauti ei ole niin helposti tarttuvaa kuin virustaudit, ja useimmiten vain osa tallin hevosista sairastuu.
Pääntauti saattaa esiintyä hyvin vaihtelevin oirein. Tyypilliset pääntauti-oireet ovat kuume, yskä, märkäinen sierainvuoto sekä pään ja kurkun imusolmukkeiden turpoaminen ja niiden paiseet. Oireet saattavat olla myös hyvin lieviä. Jälkitaudit ovat pääntaudin yhteydessä varsin yleisiä, ja ne saattavat olla hyvinkin vakavia, jopa kuolemaan johtavia.
Jos tallissa on todettu pääntautia, olisi hevoset pidettävä eristettynä 20 päivää sen jälkeen kun viimeisenkin hevosen oireet ovat loppuneet. Jos sairastuneet hevoset on heti eristetty tallin muista hevosista, riittää oireettomien hevosten eristysajaksi 10 päivää.
Pääntautibakteeri säilyy erittäin hyvin ympäristössä jopa 12 kuukauden ajan, joten huolellinen pesu ja desinfiointi pääntautitapauksen jälkeen on hyvin tärkeää.
Tallin perusteellinen pesu ja desinfiointi on tärkeää aina kun tallissasi on ollut tarttuvaa tautia. Erityisen tärkeää desinfiointi on pääntaudin jälkeen, koska pääntautibakteeri saattaa elää ympäristössä tartunta-kykyisenä jopa vuoden ajan. Myös luomistapauksen jälkeen desinfiointi on aina muistettava.
Ennen desinfiointia talli on pestävä perusteellisesti. Kaikki kuivikkeet poistetaan, ja talli pestään. Perinteinen pesu harjalla on hyvä vaihto-ehto. Korkeapainepesurin aiheuttamat roiskeet saattavat levittää taudinaiheuttajaa tehokkaasti talliympäristössä. Matalapainepesuri on tästä syystä parempi vaihtoehto. Pesu on tärkeää koska desinfiointi-aineet eivät tehoa likaisissa paikoissa.
Noudata desinfiointiaineen pakkauksessa olevia ohjeita. Anna pintojen kuivaa ennen desinfektiota. Sopiva aine tallin desinfiointiin on esim. Virkon S. Muista myös varusteiden pesu ja desinfektio.
Lähde www.ratsastus.fi, SRL