Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Ulostenäytetutkimus sisäloisten varalta suositellaan tehtäväksi erityisesti keväällä, huhti-toukokuussa, ennen laidunkauden alkua. Ulostenäytetutkimukset tehdään nykyään nk. McMaster menetelmällä, jossa ulostenäytteestä lasketaan madonmunien lukumäärä, fecal egg count (FEC). Menetelmällä saadaan selville hevoskohtainen EPG-arvo (eggs per gram), joka kuvaa pienien sukkulamatojen madonmunien määrää grammassa ulostetta.Myös esim. suolinkaistartunnat ja isojen sukkulamatojen tartunnat havaitaan yleensä ulostenäytetutkimusten avulla.  EPG arvon ylittäessä 200, suositellaan hevosen madottamista. Jotta tallin yksittäisten hevosten loistilanteesta saataisiin oikea kuva, tulisi tutkimuksia tehdä alkuvaiheessa puolen vuoden välein kolmesti, sillä yksi ulostenäytetutkimus ei anna vielä kokonaiskuvaa tilanteesta.

Ajatuksena on kohdistaa loishäätö niihin yksilöihin, joilla on sisäloisongelma. Tutkimuksissa on todettu, että n. 20-30% hevosista kantaa suurimman loistaakan ja  toimivat näin ollen muiden hevosten tartuntalähteenä. Ulostenäytetutkimuksen avulla voidaan jokaisen hevospopulaation loisesiintyvyydet määrittää ja kohdistaa loishäätö ”ongelmahevosiin”.
1-2 viikkoa loishäädöstä suoritetulla ulostenäytetutkimuksella saadaan selville esiintyykö tallin hevosilla loislääkeresistenssiä, tarkoittaen loisia jotka eivät vastaa normaalisti annettuihin matolääkkeisiin.

Halutessasi teemme klinikalla loishäätösuunnitelman tallille ulostenäytetutkimuksien jälkeen veloituksetta kun koko talli tutkitaan.

Näytteenottoohjeet:
Näytetutkimus tulisi tehdä aina mahdollisimman tuoreesta näytteestä. Näyte otetaan joko suoraan peräsuolesta, tai heti ulostamisen jälkeen maasta, jotta uloste ei ehdi kontaminoitua ympäristöstä peräisin olevilla eliöillä.
Näytemääräksi riittää minigrip pussillisen verran ulostetta. Näyte voidaan ottaa kertakäyttökäsineeseen tai sulkijalla varustettuun muovipussiin. Näytepussi merkitään hevosen tiedoilla. Ryhmänäytteet eivät ole suositeltavia.
Jos näytettä ei voida tutkia välittömästi, tulisi se säilyttää jääkaappilämpötilassa. Näytteen jäätymistä tulisi välttää. Viileässä säilytetty näyte säilyy, mutta lämpimässä säilytetty näyte, voi johtaa munien kuoriutumiseen alle vuorokaudessa, jolloin näytettä ei voida enää tutkia luotettavasti madonmunien varalta.

Lataa tästä valmis Ulostetutkimus-lomake (PDF), johon voit täyttää tiedot valmiiksi.

kengitysvalineet

 

Yhteenvedon kirjoittanut: ELL Johanna Koponen, Hevosklinikka  Anivet, Turku

Tyypillisiä oireita hammasongelmien yhteydessä

1,5-3 vuotiailla hevosilla noin 20-50 prosentilla puhkea nk. sudenhammas yläleuan poskihampaiden eteen. Tämä yleensä poistetaan koska se voi aiheuttaa kuolaimen painaessa tähän kohtaan kipua, joka vuorostaan voi vaikeuttaa ratsastettavuutta tai ajettavuutta.
Hammashuolto suositellaan tehtäväksi säännöllisesti vuoden välein aikuisilla hevosilla. Tarvittaessa hampaiden hoito tehdään useammin; eläinlääkäri arvioi tilanteen.
Raspauksen lisäksi eläinlääkäri tekee hevoselle toimenpiteen yhteydessä hevosen perusteellisen yleistutkimuksen eli terveystarkastuksen, suun tutkimuksen ja purennan tarkistuksen.

Mitä ja miten hevoselle voi tulla hampaisiin

Hevosen hampaiden purupinta kuluu tasaisesti kun hevonen syö, jos purupinnat tasaiset. Hevosella on yläleuka alaleukaa leveämpi jolloin yläleuan hammasrivi kuluu vähemmän ulkoreunalta ja alaleuan hammasrivi kuluu vähemmän sisäreunalta johtaen siihen että hevoselle  muodostuu niin kutsuttuja  piikkejä  eli hampaiden reunojen terävöitymistä joka voi aiheuttaa limakalvo vauriota ja näin ollen kipua. Hammas lohkeamat ja epäilys mahdollisesta hammasjuuritulehduksesta voidaan havaita suun tutkimuksen yhteydessä, jolloin  mikäli katsotaan tarpeelliseksi klinikalla voidaan jatkotutkimuksena tehdä hevoselle hampaiden röntgentutkimus, jossa nähdään hammasjuurien tilanne.

Eri ikäluokkien hammashuolto

Artikkelin kirjoittanut: ELL Johanna Koponen, Hevosklinikka Anivet, Turku

Suosituksena on, että varsojen rokotukset aloitetaan noin puolen vuoden iässä ja jatketaan alla olevien ohjeiden mukaan.

Rokotusohjelma ratsut (SRL säännöt) päivitetty 1.1.2024

Ravihevoset (Suomen Hippos säännöt) päivitetty 1.1.2021

Influenssatetanusrokotusten lisäksi hevosia voidaan rokottaa myös herpestä vastaan. Herpesrokotussuoja on erityisen tärkeä tiineille tammoille luomisten ehkäisyyn ja rokote voidaan antaa tammalle 5,7 ja 9 tiineyskuukausilla. Hengitystieinfektioiden osalta perusrokotukset voidaan antaa ensin 4-6 viikon välein ja sitten tehosterokotukset 6 kk välein.

ELL Minna Viitasaari

Varsan peruselintoimintoja

Artikkelin kirjoittanut: ELL Johanna Koponen, Hevosklinikka Anivet, Turku
cross